Aktualności
05.122017

Dzień Otwartych Drzwi w Cukrowni Strzelin

Cukrownia Strzelin zaprosiła już po raz drugi dzieci i dorosłych na Dzień Otwartych Drzwi, który odbył się w dniu 02. grudnia. Odwiedzający mogli na własne oczy obejrzeć proces powstawania cukru, spacerując po terenie fabryki pod opieką przewodnika. Nie zabrakło też pokazów naukowych z cukrem w roli głównej, warsztatów przygotowywania cukierków czy widowiskowych doświadczeń.

dzien-otwarty-2-12-2017Po krótkim przedstawieniu najważniejszych faktów z blisko 150-letniej historii Cukrowni, goście wyposażeni w kaski i odblaskowe kamizelki udali się w podróż po jej zakamarkach. Podczas zwiedzania „na żywo” przyjrzeli się etapom pozyskiwania cukru z buraków , a na zakończenie wycieczki organizatorzy przygotowali widowiskowe eksperymenty dla dużych i małych w mini laboratoriach naukowych. Uczestnicy dowiedzieli się, jak domowym sposobem wykonać lampę z lawą lub napompować balonik z wykorzystaniem reakcji chemicznej. Dzieci mogły same własnoręcznie przygotować słodkie lizaki, cukierki i pyszne karmelki. Eksperymenty zamieniły się w swoistą lekcję chemii i były bardzo chętnie oglądane przez dzieci i dorosłych.
Na wszystkich gości czekały pamiątkowe gadżety i upominki a także słodki poczęstunek, który sprzyjał integracji uczestników. Nikt nie opuścił cukrowni bez puszystej i słodkiej waty cukrowej.

Dzień Drzwi Otwartych spotkał się z bardzo dużym zainteresowaniem mieszkańców Strzelina, dlatego firma Sűdzucker Polska  planuje powtórzyć Dzień Otwarty również w przyszłym roku.

 

Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.suedzucker.pl zostały zainstalowane pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Więcej informacji w Polityce Cookies