Kariera

Halal

W Südzucker Polska certyfikat halal otrzymały po raz pierwszy w roku 2016  trzy cukrownie: Cerekiew, Ropczyce i Strzelin dla dwóch produktów: cukru kryształu i cukru pudru. Certyfikację przeprowadził przedstawiciel Rady Imamów Ligi Muzułmańskiej RP.

Określenie halal, z punktu widzenia szariatu (prawa islamskiego), oznacza „to, co dozwolone”. Przeciwieństwem natomiast jest haram, czyli „to, co zakazane”. Wymagania dotyczące produktów bądź czynności halal i haram opisuje Koran (święta księga islamu) oraz sunna (zbiór opowieści z życia Mahometa). Określeń halal i haram używamy najczęściej w odniesieniu do muzułmańskiej diety, a wśród produktów niedozwolonych do spożycia znajduje się min. wieprzowina, zwierzęta zabite w sposób niezgodny z wymaganiami islamu i krew, jak również alkohol.

Produkt certyfikowany jako halal nie może zawierać żadnych z tych produktów, nie mogą one być również stosowane w procesie produkcyjnym. Auditor znający zasady prawa islamskiego potwierdza powyższe podczas auditu certyfikującego.

Decyzję o tym, aby przejść proces certyfikacji została podjęta w związku z rosnącym zapotrzebowaniem na tego typu produkty na rynku.  Proces certyfikacji przebiegł pomyślnie i tym samym możemy zaoferować naszym klientom cukier z certyfikatem halal.

Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.suedzucker.pl zostały zainstalowane pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Więcej informacji w Polityce Cookies