Kariera

IFS

System IFS (International Food Standard) jest specyficznym standardem uznanym przez  GFSI (Global Food Safety Initiative) i opracowanym dla wszystkich producentów żywności, w głównej mierze na potrzeby sieci handlowych i ich marek własnych. IFS stworzony został przez przedstawicieli niemieckiego handlu w 2002 roku. Głównym celem tego systemu jest potwierdzenie bezpieczeństwa i jakości produktu oraz jego zgodności z obowiązującymi prawami i normami. Co ważne, IFS ujednolica wymagania i wprowadza przejrzystość w łańcuchu dostaw, od surowca po produkt końcowy. Dlatego też z czasem stał się szeroko rozpoznawalnym, akceptowanym i wręcz wymaganym przez klientów standardem.

Obiektywny obraz stanu bezpieczeństwa żywności będący wynikiem auditu wg IFS pozwala uzyskać:

  • ustandaryzowane oceny wymagań i łatwość ich interpretacji,
  • możliwości ciągłego doskonalenia dzięki stałej obserwacji wszelkich działań,
  • opcje korekty niezgodności,
  • bogatą i szczegółową wiedzę w zakresie bezpieczeństwa i legalności produktu.

Dzięki temu system IFS stał się tak bardzo popularny nie tylko wśród sieci handlowych. Przedsiębiorstwa rynku spożywczego coraz częściej  rezygnują z samodzielnego auditowania firmy, gdyż IFS stał się standardem koniecznym przy współpracy z partnerami biznesowymi.

System IFS po raz pierwszy certyfikowany został w roku 2009 w cukrowniach Cerekiew, Ropczyce i Strzelin. Rok później potwierdzony został w pozostałych cukrowniach - Świdnicy oraz Strzyżowie.

Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.suedzucker.pl zostały zainstalowane pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Więcej informacji w Polityce Cookies