Kariera
19.022014

Wystawa Beet Europe po raz pierwszy w Polsce!

Jesienią tego roku, po raz pierwszy będziemy gospodarzami międzynarodowej wystawy Beet Europe, na której spotykają się rolnicy i firmy związane z branżą cukrowniczą. Podczas tej prestiżowej imprezy, goście będą mieli okazję poznać ofertę producentów maszyn, a także zobaczyć wybrane urządzenia w trakcie pracy. Organizatorzy wstępnie szacują liczbę wystawców na 150 podmiotów i spodziewają się około 10 000 odwiedzających.

beet-europeBeet Europe 2014
Trzecia odsłona organizowanej co 2 lata imprezy, tym razem odbędzie się 2 października 2014 r. w miejscowości Dobieszów (woj. opolskie), na terenie 2 080-hektarowego gospodarstwa rolnego Konrada Pohla – przedsiębiorcy i plantatora współpracującego z Südzucker Polska S.A. Tegoroczna edycja organizowana jest pod hasłem „Buraki w Europie – tradycja i przyszłość”. Weźmie w niej udział około 150 wystawców z polski i zagranicy - swój udział potwierdziły już firmy z Niemiec i Austrii. Oprócz maszyn i sprzętu rolniczego, zwiedzający będą mieli okazję zobaczyć ekspozycję rękodzieła oraz ciekawostek związanych z wsią. Spodziewana liczba odwiedzających to 10 000 osób z Polski i wielu krajów europejskich m.in. Niemiec, Francji, Belgii czy Austrii.
Jesteśmy dumni, że po raz pierwszy tak ważna dla plantatorów i firm współpracujących wystawa zorganizowana będzie w Polsce. Cieszy nas również fakt, że odbędzie się na terenie działania Südzucker Polska. Podczas Beet Europe 2014 w Polsce, odwiedzający i wystawcy zobaczą rozmaite nowości branżowe. Dodatkowo, zagraniczni goście będą mieli okazję poznać trochę lepiej nasz kraj, naszą kulturę i tradycje, gdyż takie atrakcje również będą czekały w Dobieszowie. Dlatego naprawdę warto odwiedzić nas w dniu 2 października – powiedział Mariusz Pawełek, Dyrektor ds. Surowcowych Südzucker Polska.

Program Beet Europe 2014 - 02.10.2014 r.

•  9:00  -   9:30 – Powitanie uczestników i oficjalne otwarcie Beet Europe 2014
  •  9:30  - 12:00 – Pokaz zbioru, załadunku i doczyszczania buraka
  • 14:00 - 16:30 – Pokaz pracy maszyn związanych z uprawą gleby
  • 16:30 - 17:00 – Zakończenie imprezy

be-2012-seligenstadt-1Edycje 2010 i 2012
Pomysłodawcą wystawy, która po raz pierwszy odbyła się w 2010 r. w Lelystad w Holandii i zgromadziła ponad 2 000 zwiedzających, była Niemiecka Spółdzielnia Rolnicza (DLG – Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft). Impreza miała być poniekąd odpowiedzią na PotatoEurope – wystawę organizowaną dla firm i rolników związanych z uprawą ziemniaka. Ostateczny kształt Beet Europe nadano podczas intensywnych dyskusji branżowych, które toczyły się pomiędzy: Europejskim Związkiem Plantatorów Buraka Cukrowego, Europejskim Związkiem Producentów Cukru i Międzynarodowym Instytutem Badania Buraków Cukrowych. Sukces pierwszej edycji był tak duży, że na Beet Europe 2012 w Niemczech przybyło już ponad 3 razy więcej zwiedzających – ponad 7 000 osób, w tym goście z Europy, Japonii, Chin i Ameryki Północnej. Warto zaznaczyć, iż na dwóch pierwszych wystawach miały miejsce światowe premiery różnych maszyn m.in. euro-Maus 4 firmy ROPA (2010), Mini-Maus firmy Brettmeister (2012) i inne.

Wstęp na wystawę jest bezpłatny!
Wszelkie informacje o Beet Europe 2014 znajdują się na www.beeteurope2014.com