Aktualności
14.01

Doświadczenia z przechowalnictwem 2018/2019 – zakończone

Doświadczenia z przechowalnictwem 2018/2019 – zakończone Warunkiem właściwego przechowania buraków cukrowych w pryzmach, przeznaczonych do późnego przerobu, jest ich właściwe okrycie włókniną, zabezpieczającą przed mrozem i stratami masy oraz ubytkiem cukru w korzeniach.

W dniach 19 i 20 listopada 2018 roku w Zakrzowie - rejon cukrowni Ropczyce i Długomiłowice – rejon cukrowni Cerekiew, założono dwa doświadczenia z przechowalnictwem buraków.
W doświadczeniach przetestowane zostały trzy warianty:
• kontrolny – brak okrycia,
• okrycie włókniną Toptex 130
• okrycie włókniną Agrimpex puszysta 110

Celem doświadczenia było określenie wpływu okrycia na stan buraków, straty masy i jakość oraz stabilizację temperatur w pryzmie.
Doświadczenia zostały zakończone w dniach:
• 31 grudnia 2018 roku w Zakrzowie
• 09 stycznia 2019 roku w Długomiłowicach

2

Likwidacja doświadczenia z przechowalnictwem

W trakcie prowadzenia doświadczenia w Zakrzowie odnotowane zostały znaczne spadki temperatur, minimalna temperatura odnotowana 1 grudnia 2018 wyniosła -130C.

3

 Wyniki pomiarów temperatur w pryzmie Zakrzów.

W Długomiłowicach minimalna temperatura -90C wystąpiła 6 stycznia 2019.

4

 Wyniki pomiarów temperatur w pryzmie Długomiłowice.

Wyniki pomiarów temperatur pokazują wpływ zastosowanego okrycia na stabilizację temperatur w pryzmach buraczanych. Wyraźnie widać różnicę w wartości średnich temperatur pomiędzy wariantami: bez okrycia i z zastosowanym okryciem włókninami Toptex i Agrimpex.

Spadki temperatur podczas prowadzenia doświadczeń spowodowały degradacje przechowywanych korzeni w wariancie bez okrycia.

5

 Porównania:  wariant bez okrycia – buraki okryte włókniną.

Degradacja nieokrytych buraków przez 40, 50 dni przechowywania spowodowała wzrost strat cukru. W przypadku obydwu doświadczeń strata cukru z areału1 ha przy zakładanym plonie 70 t wyniosła 1 t cukru/ha.

Wyniki Zakrzów:

Okres przechowywania

40 dni

Średni plon korzeni

70 t/ha

Zastosowane okrycie - kontrola

Włókniny: Toptex 130 i Agrimpex 110

Strata wynikająca z braku okrycia

360 g cukru/dobę/1t buraków

Strata cukru z 1ha

25kg cukru/dobę

Strata za okres 40 dni przechowalnictwa

1 t cukru/40 dni

 

Wyniki Długomiłowice:

Okres przechowywania

50 dni

Zastosowane okrycie - kontrola

Włókniny: Toptex 130 i Agrimpex 110

Średni plon korzeni

70 t/ha

Strata wynikająca z braku okrycia

304 g cukru/dobę/1t buraków

Strata cukru z 1ha

21kg cukru/dobę

Strata za okres 50 dni przechowalnictwa

1 t cukru/50 dni

 

Wyniki pokazują, że zasadnym jest stosowanie okrycia włókniną w dłuższym okresie przechowywania buraków od listopada do końca kampanii, kiedy buraki narażone są na jesienne i zimowe spadki temperatur. Włóknina zabezpiecza buraki przed gwałtownymi spadkami temperatur w wyniku przymrozków oraz nie dopuszcza do nadmiernego nagrzewania się pryzmy w ciepłe i słoneczne dni (biały materiał skutecznie odbija promieniowanie). Zabezpieczenie takie tworzy swego rodzaju termos, stabilizujący temperaturę w pryzmie. Należy podkreślić, że właściwe zabezpieczenie i częste monitorowanie stanu okryć pryzm buraczanych przez cały okres składowania, powoduje iż surowiec ten jest wysokiej jakości do ostatnich dni kampanii.  

Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.suedzucker.pl zostały zainstalowane pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Więcej informacji w Polityce Cookies