Aktualności
10.12

Stan pryzm przechowalniczych

Stan pryzm przechowalniczych W ostatnich dniach zanotowaliśmy znaczące nocne spadki temperatur. Szczególnie w rejonie Pd. Wsch. lokalnie było to nawet -15 stopni C. Po takich spadkach przyszło ocieplenie z temperaturami dodatnimi.

Taka amplituda temperatur wpływa bardzo nie korzystnie na jakość składowanego surowca, szczególnie pryzm nieokrytych lub nieprawidłowo okrytych włókniną. Prowadzone od trzech tygodni doświadczenia z przechowalnictwa, w których testowane są warianty z okryciem oraz bez okrycia i prowadzony codzienny odczyt temperatur, wyraźnie pokazują, że w wariancie kontrolnym – bez okrycia, temperatura często "kroczy" za temperaturą otoczenia. Dodatnie temperatury i opady deszczu spowodowały, że są już pierwsze objawy degradacji nieokrytych, przemrożonych buraków. Pryzmy prawidłowo okryte jak na razie dobrze znoszą wahania temperatur. Włóknina zabezpiecza je przed zmrożeniem, ale i przed rozmarzaniem. W obecnej sytuacji zalecamy częsty monitoring pryzm przechowalniczych i informowanie Doradców o wszelkich problemach.

2

Przemrożone buraki w wariancie bez okrycia

3

Buraki w wariancie okrytym włókniną

4

Stan buraków na granicy wariantu okrytego włókniną i bez okrycia

Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.suedzucker.pl zostały zainstalowane pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Więcej informacji w Polityce Prywatności