Aktualności
18.07

UWAGA CHWOŚCIK!!!

Mokry i ciepły lipiec to idealny czas na pojawienie się na plantacjach buraka cukrowego bardzo groźnej choroby grzybowej tj. chwościka. Pierwsze przypadki zaobserwowano już na niektórych rejonach plantacyjnych Südzucker Polska S.A. i plantatorzy wykonali pierwsze zabiegi.

Zarodniki grzyba uaktywniają się w sprzyjających do ich rozwoju warunkach atmosferycznych tj.:

  • temperatura powietrza w ciągu dnia powyżej 25 oC, ciepłe noce (powyżej 15oC);
  • wysoka wilgotność powietrza;

Dodatkowo rozwojowi grzyba sprzyja:

  • skrócenie zmianowania i uprawa buraków w cyklu krótszym niż 4 lata;
  • nieskuteczne zwalczanie chwościka w latach wcześniejszych na danym polu jak i polach sąsiednich,

Grzyb przedostaje się na plantacje w postaci zarodników przenoszonych przez wiatr i krople deszczu. Kiełkują one na wilgotnej powierzchni liścia. Pierwsze objawy chwościka pojawiają się na liściach jako brunatnoszare, okrągłe plamki o średnicy 0,5–6 mm otoczone czerwoną, brunatnoczerwoną, niekiedy brunatną obwódką. W miarę rozwoju choroby porażane są kolejne, coraz młodsze liście. Plamki łączą się i powodują zasychanie fragmentów blaszki.

Porażona grzybem roślina zamiast rozbudowywać korzeń i gromadzić cukier produkuje nowe liście. W ten sposób zmniejsza się końcowy plon nawet o 40% oraz polaryzacja o 2-3%.

Obecnie należy regularnie monitorować plantacje i w przypadku zaobserwowania pierwszych objawów wystąpienia tego grzyba przeprowadzić oprysk plantacji fungicydem o działaniu systemicznym.

Na pytania kiedy czym i jak wykonać oprysk odpowiadają nasi Doradcy.

chwoscik

Charakterystyczne objawy chwościka

chwoscik-porazone-poleBrak skutecznej ochrony może doprowadzić do takiego stanu i ogromnych strat

Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.suedzucker.pl zostały zainstalowane pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Więcej informacji w Polityce Cookies