Aktualności
02.01

Zakończenie doświadczenia przechowalniczego w Starym Lublińcu

Zakończenie doświadczenia przechowalniczego w Starym Lublińcu Warunkiem właściwego przechowania buraków cukrowych w pryzmach, przeznaczonych do późnego przerobu, jest ich właściwe okrycie włókniną, zabezpieczającą przed mrozem i stratami masy oraz ubytkiem cukru w korzeniach.

Pod koniec listopada 2017 roku w  Dobieszowie – rejon cukrowni Cerekiew i Starym Lublińcu -  rejon cukrowni Ropczyce, założono dwa doświadczenia dotyczące przechowalnictwa buraków.

 

W doświadczeniach testowane są cztery warianty:

  • kontrolny – brak okrycia,
  • okrycie włókniną Toptex 130
  • okrycie włókniną Agrimpex puszysta 110
  • okrycie włókniną Toptex 130 + Jupette (  dodatkowe okrycie Jupette następuje w momencie dłuższego występowania średniej dobowej temperatury poniżej -7, -9 stopni C.
20171123-111411 20171123-095733

Pryzma przechowalnicza z czterema technikami okrycia oraz próby kontrolne buraków do umieszczenia w testowanych wariantach

Celem doświadczenia jest określenie wpływu okrycia  na jakość przechowywania buraków i stabilizację temperatur w pryzmie. 27 grudnia 2017 roku w Starym Lublińcu doświadczenie z przechowalnictwa zostało zakończone,  a  próby korzeni z poszczególnych wariantów trafiły do analizy laboratoryjnej w Strzelinie.

Doświadczenie w Starym Lublińcu prowadzone było od 23.11.2017 do 27.12.2107. podczas przechowywania buraków wystąpiły dwa krótkie okresy spadku temperatur poniżej 00C pomiędzy: 27 i 30-tym listopada i 19 i 22-tym grudnia.  Ważnym i ciekawym spostrzeżeniem jest fakt, że każdy z analizowanych wariantów okrycia, stabilizował temperaturę wewnątrz pryzmy.

20171207-104715 ir-0289 20171220-110553

Pomiar temperatur w testowanych wariantach

W doświadczeniu nie został przetestowany wariant z dodatkowym okryciem Jupette, ponieważ temperatury w trakcie przechowywania nie spadły do założonych wartości, które uzasadniałyby wprowadzenie dodatkowego okrycia.

Drugie doświadczenie będzie zakończone w połowie stycznia 2018 roku.  

 

Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.suedzucker.pl zostały zainstalowane pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Więcej informacji w Polityce Cookies