Aktualności
05.12

Zakończył się zbiór i przerób doświadczeń polowych w grupie Südzucker Polska S.A.

Zakończył się zbiór i przerób doświadczeń polowych w grupie Südzucker Polska S.A. Za nami kolejny sezon, w trakcie którego dział doświadczeń przeprowadził szereg badań i analiz. W sumie zostało założonych i zebrano ponad 1800 poletek. Kończący się rok to czas na pierwsze oceny i podsumowania przeprowadzonych prac oraz publikację zebranych obserwacji i wyników.

Mijający sezon nie był najłatwiejszy. Zimna i mokra wiosna już na starcie sezonu, spowodowała opóźnienie wegetacji, które było widoczne aż do połowy czerwca. W miesiącach letnich w kilku rejonach, występowały objawy suszy, wynikające z braku opadów. Pomimo trudności, polowa zdolność wschodów na poziomie 85 %, przyczyniła się do uzyskania wysokiego poziomu obsady.

Tegoroczny zbiór doświadczeń rozpoczął się pod koniec września i trwał do pierwszych dni listopada. Pomimo trudnych warunków podczas zbioru, związanych z częstymi  opadami deszczu i  pojawiającymi się niskimi temperaturami, wszystkie doświadczenia zostały w prawidłowy sposób wykopane oraz zakończone analizą laboratoryjną i statystyczną. Ostatnim etapem prac przy doświadczeniach, było opracowanie wyników, których  dane będą pomocą w doradztwie i wybraniu najlepszych produktów oraz  technologii. Oceniając i analizując wyniki, zawsze warto dokonać porównań wieloletnich, bo tylko wówczas można wykluczyć wpływ roku i zwiększyć obiektywizm prezentowanych danych.

Jak co roku zachęcamy do lektury i analizy wyników, które zamieszczone zostały w zakładce "Doświadczenia”.

Wszystkim czytelnikom życzymy interesującej lektury a plantatorom u których były zlokalizowane nasze doświadczenia ścisłe, bardzo dziękujemy za zaangażowanie, pomoc i dobrą współpracę.

doświadczenia SZP

Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.suedzucker.pl zostały zainstalowane pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Więcej informacji w Polityce Cookies