Produkty uboczne

Melasa

Melasa jest jednym z kilku produktów ubocznych powstających w procesie produkcji cukru.

Ilość melasy w trakcie przerobu buraków stanowi około 3,5 % ich masy. Melasa buraczana zawiera tę część cukru, której w procesie technologicznym nie da się odzyskać. W jej skład wchodzą cukry oraz inne substancje nie usunięte podczas wytwarzania cukru.

Melasa jest ciemnobrunatną cieczą, bardzo gęstą (1,35 g/cm3) o charakterystycznym zapachu (z wyczuwalnym aromatem karmelu). 

Parametry jakościowe melasy określa Polska norma handlowa PN-68/R-64772. Najważniejsze z nich to: zawartość sacharozy min 47%, brix 75%, inwert max 1, pH 7,2 do 9,0.

 Właściwości fizykochemiczne melasy, wysoka zawartość cukru (energia), słodki smak oraz obecność licznych składników mineralnych pozwalają na jej zastosowanie głównie w przemyśle fermentacyjnym (produkcja drożdży, alkoholu, kwasów organicznych), jak również w przemyśle paszowym i farmaceutycznym.

melasa-1

Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.suedzucker.pl zostały zainstalowane pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Więcej informacji w Polityce Cookies