Produkty uboczne

Wapno defekacyjne

Jest to wartościowy i tani nawóz wapniowy zawierający wiele składników odżywczych. Zawiera ponad 30% tlenku wapnia w formie węglanowej. Zawartość suchej masy wynosi ok. 70%, co pozwala na bezpośrednie rozsiewanie go po polu, bez konieczności wcześniejszego dłuższego składowania. Więcej szczegółów o jego zaletach i optymalnym stosowaniu w nawożeniu gleby w załączonej ulotce >>> przejdź do ulotki. Wapno defekacyjne jest bardzo chętnie kupowane przez plantatorów ze względu na jego walory nawozowe. Cała produkcja Südzucker Polska jest sprzedawana wyłącznie plantatorom współpracującym z firmą.

 

wapno-1 zaladunek-wapna-na-rozsiewacz-nawozow
   

 

wapnowanie-02-11-2004

 

Szczegółowych informacji na temat możliwości oraz warunków nabycia ww. produktów ubocznych udzielają działy surowcowe następujących cukrowni:

Cukrownia         
Kontakt
Cerekiew 077  480 26 15
Ropczyce 017  222 90 62
Strzelin 071  392 77 60
Strzyżów 084  651 64 35
Świdnica 074  858 32 79

 

 

 

Proces produkcji mleka wapiennego i  wapna defekacyjnego:

Do oczyszczania  soku surowego z buraków cukrowych stosuje się mleko wapienne  Ca(OH)2 , gaz saturacyjny CO2  oraz  odpowiednie wysokie temperatury.

Mleko wapienne i gaz saturacyjny otrzymuje się poprzez wypalenie kamienia wapiennego (CaCO3) w piecu wapiennym w wysokiej temperaturze, a następnie poprzez gaszenie powstałego wapna palonego (CaO) przy udziale tzw. wysłodów.

Patrz schemat poniżej:

14102014-1

 

  1. 1. Proces produkcji mleka wapiennego

14102014-2

  1. 2. Oczyszczanie soku mlekiem wapiennym i dwutlenkiem węgla

W etapie dalszych procesów, a przede wszystkim saturacji i filtracji następują kolejne przekształcenia osadów:

Wytrącenie części dodanego wcześniej mleka wapiennego w postaci stałego węglanu wapnia (CaCO3) przy udziale CO2   powoduje  zaadsorbowanie na jego powierzchni jak największej liczby niecukrów.

W soku tworzy się drobnokrystaliczna zawiesina, która jest doskonałym pochłaniaczem dla niecukrów

Wraz z powstającym osadem usuwa się znaczną część wytrąconych w defekacji: białek, pektyn, soli wapniowych i substancji barwnych

Następnie sok poddaje się filtracji , która  ma na celu usunięcie z soku osadów wytrąconych w procesie defekacji i saturacji poprzez zatrzymywanie ich na filtrach lub dekantatorach.

Zawiesiny po filtracji nazywa się gęstwami których część jest zawracana do procesu oczyszczania soku, pozostałość odwadnia się na filtrach oraz prasach filtracyjnych otrzymując tzw. błoto defeko-saturacyjne. Odwodnione na prasach błoto defeko-saturacyjne do poziomu ok. 70 % suchej masy stanowi doskonałe wapno o właściwościach nawozowych, które stosowane jest w rolnictwie jako nawóz wapniowy do poprawy jakości gleb (odczynu).

Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.suedzucker.pl zostały zainstalowane pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.

Więcej informacji w Polityce Cookies