Wyniki analiz gleby metodą EUF pojawiły się na Portalu Plantatorskim
Próby te obejmują oznaczenie zawartości składników takich jak: azot, fosfor, potas, wapń, siarka, magnez i bor. Większość plantatorów zdecydowała się także na oznaczenie procentowej zawartości próchnicy (humusu) w glebie. Oznaczenie dużej liczby składników pokarmowych pozwala na precyzyjne dobranie dawek nawozów oraz zbilansowanie składników pod potrzeby buraków cukrowych. Plantatorzy, którzy zdecydowali się na poszerzoną analizę o zawartość próchnicy mogą ocenić jakość swojej gleby. Im wyższa zawartość próchnicy tym lepsza struktura gleby, zdolność do magazynowania wody oraz składników pokarmowych. Porównanie zmian zawartości próchnicy z analizami wykonanymi w przyszłości pozwoli na ocenę czy uprawa poprawia jakość gleby czy też ją degraduje. Zawartość próchnicy determinuje zdrowotność i właściwy rozwój uprawianych roślin oraz życia biologicznego gleby. Dlatego warto zadbać niezależnie od zawartości w analizie o wzrost ilości próchnicy w glebie poprzez właściwy płodozmian, nawożenie i uprawę gleby.