Biogazownia

Nowoczesna biogazownia w Strzelinie produkuje energię elektryczną wykorzystując wyłącznie wysłodki buraczane, współprodukt powstający podczas produkcji cukru. Część uzyskanej w ten sposób energii jest wykorzystana na potrzeby własne cukrowni, z kolei jej nadmiar jest przekazywany do sieci lokalnego operatora. Energia cieplna, powstała podczas spalania w silnikach biogazu, jest wykorzystana do produkcji cukru oraz ogrzewania w sezonie zimowym.

Biogazownia pracuje przez cały rok. W okresach kampanii buraczanych od października do stycznia wykorzystywane są w niej wysłodki świeże, zaś przez pozostałą część roku – kiszone. Inwestycję tworzą 3 fermentory oraz 3 zbiorniki do magazynowania dygestatu (osadu pofermentacyjnego). Wszystkie zbiorniki są wyposażone we wbudowane zbiorniki biogazu.

Produkcja energii elektrycznej i cieplnej z biomasy odbywa się w procesie beztlenowej fermentacji metanowej w komorach fermentacyjnych, a następnie zasila powstałym biogazem agregaty kogeneracyjne. Biogazownia w cukrowni Strzelin jest wyposażona w dwa takie agregaty o mocy 1200 i 800 kW, pracujące w oparciu o silniki.