Beet Europe 2014 „Buraki w Europie – tradycja i przyszłość”
2 października 2014 odbyła się kolejna edycja międzynarodowej wystawy Beet Europe.
Po raz pierwszy gospodarzem tej prestiżowej imprezy, na której spotykają się rolnicy i przedsiębiorcy z branży cukrowniczej, byli Polacy. Międzynarodowa konferencja naukowa, premiery kilkudziesięciu maszyn, pokazy ich pracy oraz szeroka oferta zaprezentowana na stoiskach wystawienniczych sprawiły, że zarówno organizatorzy, firmy, jak i odwiedzający Beet Europe 2014 uznali jej polską edycję za niezwykle udaną.
Trzecia edycja Beet Europe odbyła się w miejscowości Dobieszów (woj. opolskie), na terenie gospodarstwa rolnego pana Konrada Pohla – przedsiębiorcy i plantatora współpracującego z Südzucker Polska S.A. Podczas imprezy zaprezentowało się około 100 wystawców. Wśród nich znaleźli się: producenci maszyn i sprzętu rolniczego do uprawy, siewu, ochrony i załadunku buraka, producenci nasion, środków ochrony roślin i nawozów oraz instytucje związane z rolnictwem. Oprócz polskich firm, wśród wystawców Beet Europe obecni byli producenci z: Holandii, Niemiec, Belgii czy Austrii. Równie międzynarodowo było w gronie samych odwiedzających. Dominował język polski, ale wśród gości imprezy oprócz przedstawicieli ww. krajów znaleźli się również rolnicy i przedsiębiorcy z: m.in.: Francji, Włoch, Czech, Słowacji, Ukrainy, Litwy, Białorusi, Mołdawii, Rumuni, Finlandii, Szwecji, Danii, Chin i USA – około 7 tysięcy osób.
Podobnie jak na większości wystaw rolniczych, tak również tutaj podstawą była możliwość zobaczenia rozmaitych premierowych urządzeń i maszyn. Jednak w odróżnieniu od najstarszych i najbardziej nawet prestiżowych wystaw tak w Polsce, jak i na świecie, Beet Europe zalicza się do elitarnego kręgu wydarzeń, które mają jeden główny wyróżnik – odwiedzający Beet Europe mogli nie tylko obejrzeć maszyny, ale również zobaczyć je podczas pracy w polu. Taka możliwość to unikat na skalę światową, gdyż nawet najbardziej prestiżowe imprezy z długoletnią tradycją często nie dają takiej możliwości.