Co warto wiedzieć o głęboszowaniu?
Sierpień to czas kiedy żniwa dobiegają końca, a na polach pozostają ścierniska. Wprowadzanie coraz to bardziej uproszczonej techniki uprawy, ścieżek technologicznych, ciężkich maszyn, może prowadzić do zaburzenia naturalnej struktury gleby.
Nadmierne jej ugniatanie powoduje zakłócony przepływ wody i powietrza. Dlatego warto się zastanowić, jeżeli chcemy uzyskać wysokie plony, czy nie należałoby włączyć do zespołu uprawek pożniwnych głęboszowania.
Głęboszowanie zaliczane jest do zabiegów agromelioracyjnych, które regulują stosunki powietrzno – wodne w warstwie dostępnej dla korzeni roślin. Krusząc twardą warstwę gleby umożliwia szybkie przejęcie wody z opadów, a magazynowanie jej w przestrzeniach glebowych zapewnienia łatwiejsze przetrwanie roślin w okresach suszy. Szybkie wchłanianie wody zmniejsza zjawisko podtapiania, które sprzyja rozwojowi chorób korzeni, natomiast na zboczach, minimalizuje zjawisko zmywania wierzchniej warstwy gleby.
Głęboszowanie najlepiej wykonywać po zbiorach zbóż, minimum raz na 4 lata na polu, które jest przeznaczone pod uprawę buraka. Może być wykonane pod uprawę poprzedzającą lub przed orką zimową.