Co warto wiedzieć o składzie korzeni buraka cukrowego?
Przeciętny korzeń buraka cukrowego zawiera ok. 75% wody i ok 25% suchej masy. Związki tworzące suchą masę, decydują o wartości użytkowej i przetwórczej buraka. Głównym składnikiem determinującym jakość techniczną jest sacharoza, potocznie nazwana cukrem. Średnia zawartość sacharozy w korzeniu wynosi od 14 do 19 % i może się różnić w zależności od obsady, nawożenia – szczególnie azotem, przebiegu okresu wegetacji, stopnia porażenia chorobami liści, odmiany, terminu zbioru, warunków i długości okresu przechowywania.
Niekorzystnie na polaryzacją wpływają susze letnie, chore liście oraz nadmierne opady pod koniec okresu wegetacji, które stymulują wytwarzanie przez rośliny nowych liści kosztem zgromadzonego cukru w korzeniach. Bardzo duży wpływ ma również nawożenie azotem. Nadmierne dawki i zbyt późne stosowanie tego składnika wpływa niekorzystnie na wytwarzanie cukru. Nie bez znaczenia jest również odpowiednie nawożenie fosforem, który wspiera procesy życiowe roślin, w tym magazynowanie energii i tworzenie cukrów oraz potasem, który reguluje przemiany azotu, zmniejsza poziom melasotwórczego azotu i zwiększa odporność roślin na niedobory wody. Ważną grupę w składzie chemicznym korzeni buraka cukrowego stanowią melasotwory. Najbardziej szkodliwy azot-α-aminowy, a także jony potasu i sodu. Utrudniają one krystalizację sacharozy i powodują przechodzenie jej do melasy, wapna i wysłodków zwiększając straty.