Co warto wiedzieć o wysłodkach?
Wysłodki buraczane są bardzo dobrą, wartościową paszą, w bilansie dawek pokarmowych dla krów mlecznych, niezależnie od ich wydajności. Wszystko to sprawia, że gospodarstwa hodowlane, szczególnie hodowcy bydła mlecznego, gromadzą zapasy wysłodków – zakiszając je.
Jedną z metod przygotowania paszy jest zakiszanie wysłodków w rękawach foliowych. Ta metoda jest zdecydowanie lepsza od tradycyjnych metod zakiszania w silosach czy pryzmach. Na rynku są firmy, które świadczą usługi w tym zakresie.
Proces zakiszania polega na wtłoczeniu i ubiciu wysłodków o zawartości suchej substancji powyżej 20% w rękaw foliowy.
Zalety zakiszania wysłodków w rękawie:
- minimalizacja strat energii i suchej masy, dzięki natychmiastowemu odcięciu dostępu powietrza i równomiernemu ugnieceniu,
- zmniejszenie ryzyka wtórnej fermentacji, dzięki utrzymywaniu małej powierzchni przekroju,
- możliwość lokalizacji rękawa a równej najlepiej utwardzonej powierzchni,
- łatwość w przechowywaniu i pobieraniu zakiszonej paszy.
Rolników, którzy stosują wysłodki w żywieniu zwierząt, zachęcamy do skorzystania z tej metody zakiszania. Zainteresowanych zakupem lub sprzedażą wysłodków zapraszamy do odwiedzenia aplikacji Giełda wysłodkowa https://app.agriconetwork.com/