Co warto wiedzieć o zwalczaniu chwościka
Chwościk to coroczny duży problem w uprawie buraka cukrowego. Jest to jedna z najgroźniejszych chorób grzybowych liści przyczyniająca się do olbrzymich strat. Zwalczenie patogena staje się coraz trudniejsze, ponieważ paleta substancji aktywnych się kurczy, a grzyb uodpornił się na szereg substancji czynnych. W początkowym stadium choroby na liściach pojawiają się małe okrągłe, szare plamki, otoczone czerwonobrunatnymi obwódkami. Choroba rozprzestrzenia się z zewnątrz do wewnątrz – poczynając od starszych liści. W silnym porażeniu plantacji odnotowujemy duży spadek zawartości cukru oraz znacznie obniża się plon korzeni.
W ostatnich latach pierwsze symptomy porażenia chwościkiem można było zaobserwować na przełomie czerwca i lipca, dlatego ważne jest, aby w tym czasie często monitorować plantację, my już taki monitoring rozpoczęliśmy, zachęcamy do jego śledzenia. Po przekroczeniu progu szkodliwości (tabela),
Progi szkodliwości | Terminy ich obowiązywania |
do 1% liści z pierwszymi objawami | do 5 sierpnia |
1-15% porażonych liści | od 6 do 15 sierpnia |
45% porażonych liści | po 16 sierpnia |
należy bezwzględnie wykonać oprysk zalecanym fungicydem z dodatkiem miedzi.
W walce z tą chorobą oprócz substancji czynnych fungicydów i dawek, ważne są także typy rozpylaczy oraz jakość i ilości cieczy roboczej. Najlepiej używać rozpylaczy drobnokroplistych i jednocześnie z większą ilością wody 300-400 l/ha.
W czasie upałów zabieg należy wykonywać wcześnie rano. Przy niższych temperaturach powietrza, rosa nie stanowi bariery do wykonania zabiegu. W takiej sytuacji należy pamiętać o zmniejszeniu cieczy roboczej do 250 l. maksymalnie 300 l/ha. Bardzo ważne jest, aby po zabiegu (do 2 godz.) nie wystąpiły opady deszczu – co pozwoli na pełne pobranie substancji aktywnej.