Aktualności

24/06/2024

Co warto wiedzieć o zwalczaniu chwościka

Chwościk to coroczny duży problem w uprawie buraka cukrowego. Jest to jedna z najgroźniejszych chorób grzybowych liści przyczyniająca się do olbrzymich strat. Zwalczenie patogena staje się coraz trudniejsze, ponieważ paleta substancji aktywnych się kurczy, a grzyb uodpornił się na szereg substancji czynnych. W początkowym stadium choroby na liściach pojawiają się małe okrągłe, szare plamki, otoczone czerwonobrunatnymi obwódkami. Choroba rozprzestrzenia się z zewnątrz do wewnątrz – poczynając od starszych liści. W silnym porażeniu plantacji odnotowujemy duży spadek zawartości cukru oraz znacznie obniża się plon korzeni.

W ostatnich latach pierwsze symptomy porażenia chwościkiem można było zaobserwować na przełomie czerwca i lipca, dlatego ważne jest, aby w tym czasie często monitorować plantację, my już taki monitoring rozpoczęliśmy, zachęcamy do jego śledzenia. Po przekroczeniu progu szkodliwości (tabela),

Progi szkodliwościTerminy ich obowiązywania
do 1% liści z pierwszymi objawamido 5 sierpnia
1-15% porażonych liściod 6 do 15 sierpnia
45% porażonych liścipo 16 sierpnia

należy bezwzględnie wykonać oprysk zalecanym fungicydem z dodatkiem miedzi.

W walce z tą chorobą oprócz substancji czynnych fungicydów i dawek, ważne są także typy rozpylaczy oraz jakość i ilości cieczy roboczej. Najlepiej używać rozpylaczy drobnokroplistych i jednocześnie z większą ilością wody 300-400 l/ha.

W czasie upałów zabieg należy wykonywać wcześnie rano. Przy niższych temperaturach powietrza, rosa nie stanowi bariery do wykonania zabiegu. W takiej sytuacji należy pamiętać o zmniejszeniu cieczy roboczej do 250 l. maksymalnie 300 l/ha. Bardzo ważne jest, aby po zabiegu (do 2 godz.) nie wystąpiły opady deszczu – co pozwoli na pełne pobranie substancji aktywnej.