Aktualności

30/10/2014

Czy to dobry moment na zbiór buraków do przechowalnictwa?

Cukrownie pracują na planowanych przerobach, plantatorzy kopią buraki pod potrzeby cukrowni, pogoda jak to z pogodą w okresie jesieni potrafi ucieszyć ale i postraszyć.

Wielu zadaje sobie pytanie jak będzie dalej, co przyniesie miesiąc listopad, czy to już ten moment aby wykopać buraki?
Z dotychczasowego przebiegu zbioru w Suedzucker Polska S.A. należy być bardzo zadowolonym i podziękować plantatorom oraz firmom kopiącym buraki, że nie przestraszyli się prognoz pogody i nie ulegli emocjom. Dzięki takim działaniom cukrownie pracują na świeżo wykopanych burakach, a plantatorzy z dnia na dzień uzyskują coraz wyższe plony. Na najbliższe dwa tygodnie listopada prognozy pogody wyglądają dość optymistycznie. W tym miejscu należy przypomnieć, że ponad 30 kombajnów sześciorzędowych, które rekomendujemy do świadczenia usług w tym sezonie, jest w stanie w ciągu dwóch tygodni wykopać ponad 30% naszego areału.

Pamiętajmy, że zdrowy aparat liściowy, prawidłowo wynawożonej plantacji w ciągu 3-4 dni może dać przyrost masy buraków aż 1t/ha. Z kolei dłuższe spadki temperatur poniżej minus 6 – 8 °C, mogą uszkodzić buraki, utrudnić zbiór i przyczynić się do strat.

Dla tych którzy nie chcą ryzykować i będą w najbliższym czasie decydować się na zbiór buraków do przechowalnictwa przypominamy o podstawowych zasadach związanych z tym procesem:
1. Przechowalnictwo zawsze wiąże się z ze stratami, na które wpływ ma długość tego okresu, jakość złożonych buraków, pogoda, okrycie pryzm.
2. Miejsce pod pryzmę powinno być wyrównane, wolne od kolein, zlokalizowane w miejscu pozwalającym w każdych warunkach na załadowanie buraków.
3. Do przechowalnictwa kierujemy buraki z jak najniższym zanieczyszczeniem mineralnym, wolne od chwastów, liści, zdrowe, nie uszkodzone.
4. Pryzma powinna być wyrównana o prawidłowych wymiarach uwzględniających szerokość roboczą doczyszczarki.

Wszystkim zainteresowanym życzymy dobrych decyzji, dobrej pogody a w przypadku pytań, wątpliwości zalecamy kontakt z Doradcą.

Miejsce wyrównane, buraki czyste, złożone w prawidłowo uformowanej i prawidłowo zlokalizowanej pryzmie.

Tak zanieczyszczonych chwastami buraków nie kierujemy do przechowalnictwa.