Czystość surowca – jak ograniczyć zanieczyszczenia podczas zbioru i załadunku buraków?

Zdecydowana większość plantacji buraka cukrowego charakteryzuje się wysoką czystością i właściwym przygotowaniem do zbioru, sporadycznie spotkać można pola z ponadnormatywnym zanieczyszczeniem. Aby w takich przypadkach zapobiec dostarczaniu zanieczyszczonego surowca do cukrowni, warto pamiętać, że dysponujemy jeszcze kilkoma skutecznymi narzędziami, pozwalającym ograniczyć poziom zanieczyszczeń.
Pierwszym kluczowym elementem jest zbiór.
Doświadczony operator kombajnu ma w tym zakresie duży wpływ na końcową czystość buraków. Odpowiedni dobór prędkości pracy, regulacja orkanu oraz elementów wycofujących, a także właściwe ustawienie podzespołów doczyszczających mogą znacząco ograniczyć ilość chwastów i resztek trafiających do pryzmy. Warto również zwrócić na uwagę na sposób jej formowania. Węższe usypanie pryzmy stwarza lepsze warunki do efektywnej pracy doczyszczarek podczas załadunku.
Kolejny etap to załadunek.
Tu kluczową rolę odgrywa odpowiednie wykorzystanie doczyszczarki. W przypadku zanieczyszczonego surowca bezwzględnie należy wydłużyć czas załadunku, tak aby buraki dłużej przebywały na stole czyszczącym umożliwiając odseparowanie chwastów. Ostatnie przeciwbieżne wałki nie powinny być przykryte burakami. Pozwala to uniknąć warstwowego przepływu surowca przez stół i poprawia skuteczność doczyszczenia. W sytuacji, gdy na skutek błędów agrotechnicznych plantacja jest nadmiernie zanieczyszczona, należy w maksymalnym stopniu wykorzystać możliwości jakie dają procesy zbioru i załadunku. Właściwe ustawienie maszyny i świadoma praca operatora mogą znacząco ograniczyć poziom zanieczyszczeń, a tym samym poprawić czystość surowca trafiającego do cukrowni.