Doświadczenia z przechowalnictwem buraków zostały założone
Warunkiem właściwego przechowania buraków cukrowych w pryzmach, przeznaczonych do późnego przerobu, jest ich właściwe okrycie włókniną, zabezpieczającą przed mrozem i stratami masy oraz ubytkiem cukru w korzeniach.
W dniach 19 i 20 listopada w Zakrzowie – rejon cukrowni Ropczyce i Długomiłowicach – rejon cukrowni Cerekiew, założone zostały dwa doświadczenia dotyczące przechowalnictwa buraków.
W doświadczeniach testowane są cztery warianty:
- kontrolny – brak okrycia,
- okrycie włókniną Toptex 130,
- okrycie włókniną Agrimpex puszysta 110,
- okrycie włókniną Toptex 130 + Jupette (dodatkowe okrycie Jupette następuje w momencie dłuższego występowania średniej dobowej temperatury poniżej -7, – 9oC).
Celem doświadczenia jest określenie wpływu okrycia na jakość przechowywania buraków i stabilizację temperatur w pryzmie.
W celu zbadania wpływu okrycia na jakość przechowywanych buraków do pryzmy trafiły zważone próby kontrolne, które zostaną poddane analizie laboratoryjnej po zakończeniu doświadczenia.
Przez cały okres prowadzenia doświadczeń w poszczególnych wariantach przechowywania prowadzony jest monitoring temperatur. Odczytywane są temperatury: wewnątrz pryzmy (dwa punkty pomiarowe dla każdego wariantu) oraz temperatura otoczenia.
Zakończenie doświadczeń przewidujemy na pierwszą dekadę stycznia 2019 roku.