Gdzie ten cukier?
Przez całą kampanię jest to najczęściej zadawane pytanie. Co się stało, że polaryzacja jest na niższym poziomie? Co miało na to wpływ?
Na poziom polaryzacji wpływa wiele czynników.
Deficyt wody poprzedzający kampanię, nierówne wschody, ogromna presja chwościka, daty zabiegów fungicydowych, duże opady deszczu pod koniec lata, nawożenie oraz udział odmian tradycyjnych do odmian w technologii Conviso, które w doświadczeniach wykazują niższy poziom polaryzacji – to kluczowe składowe wpływające na wyniki polaryzacji.
Według Zbigniewa Izdebskiego, Dyrektora ds. agrotechniki Südzucker Polska S.A. – okres deficytu opadów poprzedzający kampanię spowodował, że przy braku wilgoci w glebie opóźnione, zwiększone w stosunku do potrzeb dawki azotu zalegały w glebie, a z początkiem jesieni, po dużych opadach się uruchomiły. Taki proces skutkuje pogorszeniem jakości korzeni – niską polaryzacją.
Dane z kart plantacji i poziom azot α-aminowego w próbach potwierdzają tezę, że buraki naszych plantatorów są przenawożone azotem.
Przymrozki wiosenne, brak opadów przyczyniły się w niektórych miejscach do nierównych, piętrowych wschodów, w efekcie czego buraki kiełkowały nawet po miesiącu od siewu, co skutkowało opóźnieniem rozwoju roślin, późniejszym przykryciem międzyrzędzi. Rośliny nie były w stanie w pełni wykorzystać do rozwoju okresu intensywnego nasłonecznienia.
Udział odmian nasion tradycyjnych do technologii Conviso również ma znaczenie. Wyniki doświadczeń polowych Standardowe 2024 – Südzucker Polska pokazują, jak rozkłada się poziom polaryzacji na poszczególnych odmianach. Nasuwają się proste wnioski: odmiany tradycyjne osiągają wyższy poziom polaryzacji.
Nieszczęsny chwościk, który był bardzo trudny do zwalczenia. Warunki pogodowe spowodowały, że presja chorobowy grzybowej w tym sezonie była bardzo duża. Spóźnienie lub pominięcie zabiegu skutkowało zwiększeniem porażenia plantacji. Na wielu plantacjach w efekcie rozwoju choroby można było zauważyć zasychanie najbardziej porażonych liści. Późniejsze opady i uwilgotnienie gleby powodowały, że liście się odbudowywały i roślina nie produkowała cukru.
Na późniejszym etapie, już samej kampanii, wtedy, gdy odbiory surowca odbywają się wówczas, gdy pryzmy kwalifikują się do okrycia, to fakt prawidłowego okrycia ma bardzo istotne znaczenie. Okrycie agrowłókniną zniweluje wpływ warunków pogodowych. Buraki na nieokrytych pryzmach podczas ujemnych temperatur zamarzają, a następnie przy wzroście temperatur odmarzają. W efekcie w przemrożonych burakach dochodzi do rozwoju grzybów i bakterii, co prowadzi do gnicia korzeni. Uszkodzenia te skutkują m.in. utratą cennego cukru
Na te czynniki, na które mamy bezpośredni wpływ należy zwrócić uwagę, aby uniknąć w przyszłości niezadowolenia z wyników polaryzacji i nie musieć zadawać sobie pytania – gdzie ten cukier?