Aktualności

29/10/2025

Głęboszowanie – sposób na odnowę struktury gleby

Głęboszowanie to ważny element agrotechniki, zarówno w systemach orkowych jak i bezorkowych. Jego celem jest likwidacja zagęszczenia gleby i podeszwy płużnej. Poprawia to strukturę gleby rozluźniając zwięzłe warstwy, które utrudniają rozwój systemu korzeniowego co ma szczególne znaczenie w uprawie roślin głęboko korzeniących tj. rzepak czy burak cukrowy.

Podeszwa płużna i zagęszczenie gleby:

powstaje w wyniku wieloletniej uprawy, pracy ciągników i maszyn oraz nagromadzenia wód;

– charakteryzuje się zbitą strukturą, ograniczoną przepuszczalnością wody i powietrza;

– największe zagęszczenie występuje na głębokości 25-35 cm. Obszary te możemy zlokalizować po dłużej utrzymującej się na powierzchni wodzie opadowej lub wykonując odkrywkę glebową.

Dlaczego warto głęboszować?

– poprawia to struktury gleby – lepszy rozwój systemu korzeniowego, lepsze wykorzystanie składników pokarmowych;

– zwiększa poziom sorpcyjny gleby – większa odporność na suszę, mniejszy spływ powierzchniowy opadów;

– daje lepsze napowietrzenie gleby – rozwój korzystnej mikroflory tlenowej mniejsza podatność na choroby korzeniowe;

– zmniejsza opór gleby – obniżenie zwięzłości i zagęszczenia gleby, co zmniejsza opór mechaniczny gleby dla uprawy w latach następczych.

Kiedy i jak wykonać głęboszowanie?

– po stwierdzeniu potrzeby: zabieg wykonywać po weryfikacji stanu zagęszczenia gleby – np. przy użyciu penetrometru lub wykonanej odkrywce. Nie zaleca się wykonywania zabiegu głęboszowania profilaktycznie;

– termin – najlepiej jesienią, przy umiarkowanym uwilgotnieniu gleby;

– głębokość pracy – 5 – 10 cm poniżej podeszwy płużnej. W praktyce głębokość pracy to około 30-50 cm.

Głęboszowanie to nie tylko zabieg agrotechniczny – to prawdziwa rewolucja dla gleby. Rozluźnienie zwięzłych warstw i podeszwy płużnej odblokowuje naturalne procesy fizyczne i biologiczne, które przez lata mogły być zahamowane przez nadmierne zagęszczenie.