Aktualności

25/10/2012

Jak oceniać i unikać strat podczas kopania buraków cukrowych?

Zbiór jest końcowym, ważnym i trudnym etapem uprawy buraka cukrowego, w którym decyduje się wielkość i jakość plonu. Jak pokazuje codzienna praktyka w tym temacie jest jeszcze wiele do zrobienia. Wychodząc problemom naprzeciw Koncern Südzucker Polska przy współpracy z firmami Holmer i Ropa zorganizował warsztaty polowe poświęcone tematyce zbioru i oceny strat.

Pokazy odbyły się w dwóch lokalizacjach:

Uczestnikami spotkań byli plantatorzy z rejonów plantacyjnych cukrowni Ropczyce, Strzyżów, Cerekiew, Strzelin i Świdnica. Byli też goście i praktykanci z Niemiec. Razem w pokazach uczestniczyło ponad 300 osób.

Celem tych praktycznych warsztatów było:
*przedstawienie kosztów jakie ponosi plantator na skutek uszkodzeń buraków podczas zbioru przy niewłaściwych regulacjach kombajnu lub nieprawidłowej pracy operatora
*omówienie zasad oceny jakości zbioru i wskazanie zaleceń jak można wyeliminować błędy
* uzmysłowienie roli dobrego siewu, braku chwastów i chorób na plantacji dla sprawnego wykonania zbioru
Celem dobrej techniki jest nie zmarnowanie jakości i masy wygenerowanej w czasie wegetacji. Nie bez znaczenia poza wysoką zawartością cukru w korzeniach jest jak najmniejsze zanieczyszczenie zwłaszcza jeśli buraki po wykopaniu są przechowywane. Nieprawidłowy termin zbioru, przestarzała technologia, źle wyregulowane kombajny, nieprawidłowe przechowalnictwo mogą spowodować znaczące straty ilościowe i jakościowe surowca.
Aby się tego ustrzec, zalecamy kontrolę jakości kopanych buraków, zgodnie z przygotowaną instrukcją, która niech będzie pomocna w dokonaniu oceny i podjęciu działań zaradczych.

Zapraszamy do galerii zdjęć z warsztatów polowych.