Aktualności

14/10/2014

Jak oceniać i unikać strat podczas kopania buraków cukrowych?

Zbiór jest końcowym, ważnym i trudnym etapem uprawy buraka cukrowego, który znacząco decyduje o wielkości i jakości plonu.

Dlatego też firma Südzucker Polska przy współpracy firm Holmer i Ropa zorganizowała warsztaty polowe poświęcone tematyce zbioru i oceny strat podczas kopania.

Pokazy odbyły się 8 października w dwóch lokalizacjach:

Uczestnikami spotkań byli plantatorzy z rejonów plantacyjnych cukrowni Ropczyce i Strzyżów.

Celem tych praktycznych warsztatów było:

Prawidłowo przeprowadzony zbiór minimalizuje straty i zabezpiecza surowiec przed uszkodzeniem. Nie bez znaczenia poza wysoką zawartością cukru w korzeniach jest jak najmniejsze zanieczyszczenie kopanego surowca zwłaszcza jeśli buraki po wykopaniu trafiają do przechowalnictwa w pryzmach. Nieprawidłowy termin zbioru, przestarzała technologia, źle wyregulowane kombajny, nieprawidłowe przechowalnictwo mogą spowodować znaczące straty ilościowe i jakościowe surowca.

Aby się tego ustrzec, zalecamy kontrolę jakości kopanych buraków, zgodnie z przygotowaną instrukcją, która niech będzie pomocna w dokonaniu oceny i podjęciu działań zaradczych.

Zapraszamy do galerii zdjęć z warsztatów polowych.