Jak oceniać i unikać strat podczas kopania buraków cukrowych?
Zbiór jest końcowym, ważnym i trudnym etapem uprawy buraka cukrowego, który znacząco decyduje o wielkości i jakości plonu.
Dlatego też firma Südzucker Polska przy współpracy firm Holmer i Ropa zorganizowała warsztaty polowe poświęcone tematyce zbioru i oceny strat podczas kopania.
Pokazy odbyły się 8 października w dwóch lokalizacjach:
- w miejscowości Janki, gm. Horodło – gdzie pokaz przeprowadziła firma Holmer
- w miejscowości Halinówka, gm. Wojciechów – gdzie pokaz przeprowadziła firma Ropa
Uczestnikami spotkań byli plantatorzy z rejonów plantacyjnych cukrowni Ropczyce i Strzyżów.
Celem tych praktycznych warsztatów było:
- przedstawienie strat i związanych z nimi kosztów jakie mogą powstać na skutek uszkodzeń buraków podczas zbioru przy niewłaściwych regulacjach kombajnu lub nieprawidłowej pracy operatora
- omówienie zasad oceny jakości zbioru i wskazanie sposobów jak można wyeliminować błędy
>>> zobacz Instrukcję oceny jakości wyoranych buraków - unaocznienie roli dobrego siewu, braku chwastów i chorób na plantacji dla sprawnego wykonania zbioru
Prawidłowo przeprowadzony zbiór minimalizuje straty i zabezpiecza surowiec przed uszkodzeniem. Nie bez znaczenia poza wysoką zawartością cukru w korzeniach jest jak najmniejsze zanieczyszczenie kopanego surowca zwłaszcza jeśli buraki po wykopaniu trafiają do przechowalnictwa w pryzmach. Nieprawidłowy termin zbioru, przestarzała technologia, źle wyregulowane kombajny, nieprawidłowe przechowalnictwo mogą spowodować znaczące straty ilościowe i jakościowe surowca.
Aby się tego ustrzec, zalecamy kontrolę jakości kopanych buraków, zgodnie z przygotowaną instrukcją, która niech będzie pomocna w dokonaniu oceny i podjęciu działań zaradczych.
Zapraszamy do galerii zdjęć z warsztatów polowych.