Monitoring chwościka czas zacząć
Chwościk corocznie stanowi duży problem w uprawie buraka cukrowego. Jest to jedna z najgroźniejszych chorób grzybowych liści przyczyniająca się do olbrzymich strat. Zwalczenie patogena staje się coraz trudniejsze, ponieważ wycofywane są ważne fungicydy, a grzyb uodpornił się na szereg substancji czynnych. Według badań naukowych nabył odporność na strobiluryny, karbendazyn, triofant metylu oraz substancje czynne należące do grupy benzymidazoli. Sprawcą choroby jest grzyb Cercospora beticola. W początkowym stadium choroby na liściach pojawiają się małe okrągłe, szare plamki , otoczone czerwonobrunatnymi obwódkami. Choroba rozprzestrzenia się z zewnątrz do wewnątrz, poczynając od starszych liści. Przy silnym porażeniu plantacji odnotowujemy duży spadek zawartości cukru oraz znaczne obniżenie plonu korzeni.
W ostatnich latach pierwsze symptomy porażenia chwościkiem można było zaobserwować na przełomie czerwca i lipca, dlatego ważne jest, aby w tym czasie często monitorować plantację. Po przekroczeniu progu szkodliwości (Tabela 1), należy bezwzględnie wykonać oprysk zalecanym fungicydem z dodatkiem miedzi i adiuwanta.
Progi szkodliwości | Terminy ich obowiązywania |
---|---|
do 1% liści z pierwszymi objawami | do 5 sierpnia |
1-15% porażonych liści | od 6 do 15 sierpnia |
45% porażonych liści | po 16 sierpnia |
W walce z tą chorobą oprócz substancji czynnych fungicydów i dawek, ważne są także typy rozpylaczy oraz ilości cieczy roboczej. Najlepiej stosować rozpylacze drobnokropliste i używać większą ilość wody 300-400 l/ha. W czasie upałów zabieg należy wykonywać wcześnie rano. Przy niższych temperaturach powietrza, rosa nie stanowi bariery do wykonania zabiegu. W takiej sytuacji należy pamiętać o zmniejszeniu cieczy roboczej do 250 l. maksymalnie 300 l/ha. Bardzo ważne jest, aby po zabiegu (do 2 godz.) nie wystąpiły opady deszczu, co pozwoli na pełne pobranie substancji aktywnej.