Rola potasu w uprawie buraka cukrowego
Burak cukrowy jest jedną z roślin o największym zapotrzebowaniu na potas. Składnik ten wpływa na kilka kluczowych aspektów, które decydują o wielkości plonu oraz jego właściwościach przetwórczych. Poniżej kilka istotnych informacji na temat tego makroskładnika:
- najważniejszym parametrem w produkcji buraka cukrowego jest polaryzacja. Potas uczestniczy w procesie tworzenia cukrów oraz ich transporcie i magazynowaniu w korzeniach,
- poprawia przebieg fotosyntezy, oddziałując na chloroplasty, co z kolei prowadzi do wydajniejszej produkcji sacharozy,
- odpowiada za gospodarkę wodną roślin, wpływając na efektywność wykorzystania wody. Dzięki temu rośliny, które są odpowiednio zaopatrzone w potas, lepiej radzą sobie ze stresem suszy,
- zwiększa naturalną odporność roślin na choroby,
- odpowiednie zaopatrzenie buraków cukrowych w potas poprawia również skuteczność działania azotu.
Większość potasu jest magazynowana w liściach, dlatego jego niedobór można rozpoznać obserwując zmiany w ich wyglądzie. Brak odpowiedniej ilości potasu powoduje pojawienie się ciemnozielonych i niebieskawych przebarwień, chlorozę na brzegach liści, utratę turgoru, a w konsekwencji zmniejszenie plonu korzeni i plonu technologicznego.