Aktualności

16.01.2019

Kapania 2018/19 zakończona

16 stycznia ostatnie buraki zostały dostarczone do Cukrowni Cerekiew, tym samym kończy się trudny sezon 2018. Pod koniec grudnia w Strzyżowie, następnie 6 stycznia w Ropczycach i Świdnicy i 11 stycznia w Strzelinie zakończono przeroby buraków cukrowych….

Czytaj więcej
14.01.2019

Doświadczenia z przechowalnictwem 2018/2019 – zakończone

Warunkiem właściwego przechowania buraków cukrowych w pryzmach, przeznaczonych do późnego przerobu, jest ich właściwe okrycie włókniną, zabezpieczającą przed mrozem i stratami masy oraz ubytkiem cukru w korzeniach. W dniach 19 i 20 listopada 2018 roku w Zakrzowie – rejon…

Czytaj więcej
18.12.2018

Zbiór buraków cukrowych w rejonie Wschodu i Śląska praktycznie zakończony

Korzystne warunki atmosferyczne tego roku pozwoliły wielu gospodarstwom na maksymalne opóźnienie zbioru buraków. Mając w pamięci niekorzystne warunki pogodowe jakie miały miejsce w miesiącach letnich na terenie Dolnego Śląska, plantatorzy maksymalnie opóźniali wykopki buraków,…

Czytaj więcej
10.12.2018

Stan pryzm przechowalniczych

W ostatnich dniach zanotowaliśmy znaczące nocne spadki temperatur. Szczególnie w rejonie Pd. Wsch. lokalnie było to nawet -15 stopni C. Po takich spadkach przyszło ocieplenie z temperaturami dodatnimi. Taka amplituda temperatur wpływa bardzo nie korzystnie na jakość…

Czytaj więcej
23.11.2018

Zachęcamy do analizy wyników doświadczeń

Znamy już wyniki zebranych i poddanych analizie laboratoryjnej doświadczeń. W tym roku prowadzonych było 12 tematów w 13 lokalizacjach. Podobnie jak w przypadku plantacji produkcyjnych, w rej. Śląska mieliśmy deficyt opadów, co wpływało na warunki wegetacji. Oceniając…

Czytaj więcej
23.11.2018

Doświadczenia z przechowalnictwem buraków zostały założone

Warunkiem właściwego przechowania buraków cukrowych w pryzmach, przeznaczonych do późnego przerobu, jest ich właściwe okrycie włókniną, zabezpieczającą przed mrozem i stratami masy oraz ubytkiem cukru w korzeniach. W dniach 19 i 20 listopada  w  Zakrzowie  – rejon cukrowni…

Czytaj więcej
16.11.2018

Późny zbiór i trudne warunki nie powinny wpływać na jakość surowca przeznaczonego do przechowalnictwa

Półmetek kampanii za nami. Brak zbędnych zapasów i prowadzenie wykopków bezpośrednio pod planowany termin odbioru sprawiły, że na polach pozostało jeszcze wiele plantacji do wykopania. Długotrwała i wciąż panująca  susza spowodowała, że szczególnie w rejonie Śląska zbiór jest wyjątkowo…

Czytaj więcej
14.11.2018

Kiedy i jak okryć pryzmę włókniną?

Druga połowa listopada i początek grudnia to czas, w którym zbierane są buraki z przeznaczeniem na ich dłuższe przechowywanie. Jeżeli mówimy o długookresowym przechowalnictwie, to bardzo ważne jest aby do minimum ograniczyć straty masy i jakości zgromadzonych w pryzmach buraków. Ten sezon…

Czytaj więcej
13.11.2018

Zakończono zbiór i przerób doświadczeń polowych Südzucker Polska

Zasiane wiosną ścisłe doświadczenia polowe zostały wykopane i poddane analizie laboratoryjnej. Zebrano około 1600 poletek. Buraki spakowane w specjalnie przygotowane kontenery trafiły do laboratorium surowcowego w Strzelinie, gdzie zostały zważone w celu określenia plonu oraz poddane…

Czytaj więcej
09.11.2018

Trwa przygotowanie stanowisk pod przyszłoroczną uprawę buraków

Listopad jest miesiącem w którym rolnicy, którzy zdecydują się na tradycyjną metodę przygotowania gleby pod siew buraków wykonują orkę zimową. Jej głównym celem jest zniszczenie chwastów, równomierne rozmieszczenie materii organicznej i nawozów, napowietrzenie dolnych warstw gleby…

Czytaj więcej