Uwaga na zachwaszczenie wtórne!
Zwalczanie chwastów w uprawie buraków cukrowych jest jednym z najważniejszych zadań, na które należy ciągle zwracać szczególną uwagę.
Mała ilość opadów przed i po siewach w niektórych rejonach, przyczyniła się do nierównomiernych wschodów i często zmniejszonej obsady. Ponadto występujący w tym okresie niedobór wilgoci w glebie, powodował stosunkowo słabe działanie środków doglebowych. Konsekwencją takiej sytuacji może być pojawienie się w późniejszym terminie wtórnego zachwaszczenia.
Burak cukrowy ma bardzo słabą zdolność do konkurowania o wodę i światło z chwastami. Jeśli nie zniszczone chwasty zdążą wyrosnąć ponad rozetę liściową buraków, mocno je zacienią ograniczając prawidłową fotosyntezę, a tym samym zmniejszą potencjał plonotwórczy oraz gromadzenie cukru w korzeniach. Z drugiej strony chwasty hamują rozwój korzeni buraka, konkurując o wodę i składniki pokarmowe, co przekłada się zarówno na wielkość, jak i na jakość plonu. Są także żywicielami chorób i szkodników, utrudniają zbiór zwiększając straty, są przyczyną strat podczas przechowywania buraków.
Obecnie warunki wilgotnościowe gleby znacznie się poprawiły, buraki zwierają międzyrzędzia, wkorzystajmy to w walce z wtórnym zachwaszczeniem. W ostatnim zabiegu herbicydowym należy zastosować środki zawierające substancje czynne o działaniu doglebowym takie jak: chlorydazon, metamitron, lenacyl, etofumesat z dodatkiem adiuwanta. Nie popełnijmy błędów w ostatnim zabiegu i cieszmy się czystą, zdrową plantacją aż do zbioru.
W przypadku pytań nasi Doradcy służą pomocą.