Wysłodki, cenna pasza powstająca przy produkcji cukru
Wysłodki buraczane są pełnowartościową paszą, wykorzystywaną w gospodarstwach prowadzących produkcję zwierzęcą.
Posiadają cenne walory smakowe, stanowią nośnik energii o dużej koncentracji w jednostce masy, dużą zawartość pektyn, cenny skład aminokwasowy, dużą zawartość wapnia, oraz inne ważne w żywieniu zwierząt składniki.
Świeże wysłodki prasowane o zawartości 20 – 25 % suchej masy można zakonserwować poprzez: zakiszanie w rękawy, w baloty, lub sposobem tradycyjnym w silosach.
Jedną z najlepszych metod jest zakiszanie w rękawy, czyli wtłaczanie wysłodków przy użyciu specjalnej maszyny do rękawa foliowego. Mocne i równomierne ubicie wysłodków sprawia, że pasza przechowywana jest w warunkach beztlenowych, więc jej jakość jest dobra, a straty minimalne. Ponadto takie zakiszanie jest przyjazne dla środowiska, gdyż podczas procesu zakiszania oraz przechowywania, nie dochodzi do wyciekania soków. Więcej informacji w zakładce: https://www.suedzucker.pl/pl/plantatorzy/wyslodki,119.htm