Zakiszanie wysłodków – co warto wiedzieć?
Wysłodki prasowane są bardzo cenioną paszą dla zwierząt gospodarskich, która powstaje przy produkcji cukru z buraków cukrowych. Jednak duża zawartość w nich wody oraz różnorodny skład chemiczny sprawia, że wysłodki są materiałem wymagającym natychmiastowego zagospodarowania, aby zachowywały swoje wartości odżywcze i nie psuły się. Jedną z metod przechowywania wysłodków, która pozwala zachować wartości wysłodków jest ich zakiszanie w rękawach foliowych.
W tej technologii świeże wysłodki prasowane wtłaczane są do rękawa foliowego za pomocą specjalistycznej prasy. Średnica rękawa decyduje o posuwie w wybieraniu kiszonki. Na przykład przy średnicy 1,90 m rękawa na długości 1 mb składowane jest około 2,0 t wysłodków prasowanych. Zakiszanie w rękawie choć jest kosztowne, to jednak minimalizuje straty energii i suchej masy poprzez bardzo szybkie odcięcie dostępu powietrza do zakiszanej masy i równomierne jej ugniecenie. Wysłodki zachowują swoją trwałość i świeżość przez dłuższy czas oraz nie pleśnieją. Dodatkowo, zmniejsza się ryzyko wtórnej fermentacji dzięki małej powierzchni wybierania.