Aktualności

31/10/2022

Zakiszanie wysłodków – co warto wiedzieć?

Wysłodki prasowane są bardzo cenioną paszą dla zwierząt gospodarskich,  która powstaje przy produkcji cukru z buraków cukrowych. Jednak duża zawartość w nich wody oraz różnorodny skład chemiczny sprawia, że wysłodki są materiałem wymagającym natychmiastowego zagospodarowania, aby zachowywały swoje wartości odżywcze i nie psuły się. Jedną z metod przechowywania wysłodków, która pozwala zachować wartości wysłodków jest ich zakiszanie w rękawach foliowych.

W tej technologii świeże wysłodki prasowane wtłaczane są do rękawa foliowego za pomocą specjalistycznej prasy. Średnica rękawa decyduje o posuwie w wybieraniu kiszonki. Na przykład przy średnicy 1,90 m rękawa na długości 1 mb składowane jest około 2,0 t wysłodków prasowanych. Zakiszanie w rękawie choć jest kosztowne, to jednak minimalizuje straty energii i suchej masy poprzez bardzo szybkie odcięcie dostępu powietrza do zakiszanej masy i równomierne jej ugniecenie. Wysłodki zachowują swoją trwałość i świeżość przez dłuższy czas oraz nie pleśnieją. Dodatkowo, zmniejsza się ryzyko wtórnej fermentacji dzięki małej powierzchni wybierania.

Szanujemy Twoją prywatność
Gdy przeglądasz naszą stronę, chcielibyśmy wykorzystywać pliki cookies i inne podobne technologie do zbierania danych (m.in. adresy IP, inne identyfikatory internetowe) w trzech głównych celach: by analizować statystyki ruchu na stronie, by kierować do Ciebie reklamy w innych miejscach w internecie, by wyświetlać Ci filmy na naszej stronie. Kliknij poniżej, by wyrazić zgodę albo przejdź do ustawień, aby dokonać szczegółowych wyborów co do plików cookies.
Więcej informacji o stosowaniu plików cookies można znaleźć w Polityce prywatności