Zakończenie doświadczenia przechowalniczego w Starym Lublińcu
Warunkiem właściwego przechowania buraków cukrowych w pryzmach, przeznaczonych do późnego przerobu, jest ich właściwe okrycie włókniną, zabezpieczającą przed mrozem i stratami masy oraz ubytkiem cukru w korzeniach.
Pod koniec listopada 2017 roku w Dobieszowie – rejon cukrowni Cerekiew i Starym Lublińcu – rejon cukrowni Ropczyce, założono dwa doświadczenia dotyczące przechowalnictwa buraków.
W doświadczeniach testowane są cztery warianty:
- kontrolny – brak okrycia,
- okrycie włókniną Toptex 130
- okrycie włókniną Agrimpex puszysta 110
- okrycie włókniną Toptex 130 + Jupette ( dodatkowe okrycie Jupette następuje w momencie dłuższego występowania średniej dobowej temperatury poniżej -7, -9 stopni C.
Pryzma przechowalnicza z czterema technikami okrycia oraz próby kontrolne buraków do umieszczenia w testowanych wariantach
Celem doświadczenia jest określenie wpływu okrycia na jakość przechowywania buraków i stabilizację temperatur w pryzmie. 27 grudnia 2017 roku w Starym Lublińcu doświadczenie z przechowalnictwa zostało zakończone, a próby korzeni z poszczególnych wariantów trafiły do analizy laboratoryjnej w Strzelinie.
Doświadczenie w Starym Lublińcu prowadzone było od 23.11.2017 do 27.12.2107. podczas przechowywania buraków wystąpiły dwa krótkie okresy spadku temperatur poniżej 00C pomiędzy: 27 i 30-tym listopada i 19 i 22-tym grudnia. Ważnym i ciekawym spostrzeżeniem jest fakt, że każdy z analizowanych wariantów okrycia, stabilizował temperaturę wewnątrz pryzmy.
Pomiar temperatur w testowanych wariantach
W doświadczeniu nie został przetestowany wariant z dodatkowym okryciem Jupette, ponieważ temperatury w trakcie przechowywania nie spadły do założonych wartości, które uzasadniałyby wprowadzenie dodatkowego okrycia.
Drugie doświadczenie będzie zakończone w połowie stycznia 2018 roku.