Zalety wapna defekacyjnego
Jednym z produktów ubocznych procesu produkcji cukru jest wapno defekacyjne. Powstaje ono podczas oczyszczania i neutralizacji soku buraczanego. Wapno defekacyjne jest klasyfikowane jako nawóz do bezpośredniego stosowania na polu i stanowi bardzo wartościowy nawóz wapniowy. W swoim składzie zawiera wapń, fosfor, magnez, potas oraz mikroskładniki, takie jak miedź, cynk, mangan czy sód. Produkt ten nie zawiera substancji toksycznych, co czyni go bezpiecznym dla gleby i środowiska.
Wapno defekacyjne jest zaliczane do wapna węglanowego, dzięki czemu nie niesie ryzyka pogorszenia właściwości gleby ani spadku plonów. Co więcej, może być stosowane w produkcji ekologicznej, pod warunkiem spełnienia odpowiednich wymagań certyfikacyjnych. Drobnoziarnista struktura umożliwia szybkie działanie odkwaszające i pozwala na równomierne rozsiewanie za pomocą tradycyjnych rozsiewaczy nawozowych. Wapno defekacyjne cenione jest za szereg korzyści, w tym:
- poprawę stosunków powietrzno-wodnych w glebie,
- neutralizowanie kwasów glebowych,
- aktywację składników pokarmowych, takich jak potas i azot,
- tworzenie gruzełkowatej struktury gleby,
- zmniejszenie ryzyka zaskorupienia gleby,
- przyspieszenie ogrzewania gleby,
- zwiększenie zdolności polowej do wschodów roślin.
W kontekście rosnących kosztów nawozów wapno defekacyjne stanowi atrakcyjną alternatywę, choć jego dostępność jest ograniczona głównie do producentów buraków cukrowych, którzy uzyskują je w ramach współpracy z cukrowniami.